Från knarklangare till miljardär
Jay-Z, född Shaun Carter, är allmänt erkänd för många saker. Han är den arketypiska hiphop-rags-to-riches-historien, som stiger från att sälja crack-kokain i gathörn i New York City till att bli en av de mest framgångsrika inspelningsrapartisterna genom tiderna. Han är känd för att ha producerat några av de mest hyllade och kritikerrosade hiphopalbumen genom tiderna, inklusive hans debutsläpp Reasonable Doubt, The Blueprint-serien och The Black Album. Han har också vunnit totalt 24 Grammy Awards under sin nästan 30-åriga karriär, inklusive en Special Salute to Industry Icons Award 2018 som hedrar hans outtröttliga arbete genom åren.
Trots sin början som gaturappare har Jay-Z sedan dess blivit en av de mest framgångsrika affärsmännen i musikbranschen, med en karriär som sträcker sig över två decennier. Han är grundare och VD för Roc-A-Fella Records, som senare blev Roc Nation Entertainment; han är också ägare till Brooklyn Nets, som han köpte 2009 för 350 miljoner dollar; och han är gift med Beyonce Knowles, som har kallats "världens mäktigaste kvinna" av många. Idag är Jay-Z en mogul i ordets alla bemärkelser, efter att ha uppnått otrolig framgång både som musiker och affärsman.
Trots all Jay-Z: s framgång finns det en annan produkt som ofta överskuggas av hans höga framgångar - hans ljudströmningstjänst, Tidal. Denna tjänst har haft svårt att konkurrera med de andra prenumerationsbaserade musikströmningsjättarna i världen, som Spotify och Apple Music.
Tidal har upplevt upp- och nedgångar under sina fem år av existens, med avseende på dess användarbas och framgång. Jay-Z och hans team stod inför ett dilemma när två andra väletablerade, populära musikströmningstjänster gjorde i huvudsak samma sak som Tidal. Hur kunde Tidal skilja sig åt?
En exklusiv streamingplattform
Det första svaret på denna fråga var att ta bort vissa artisters diskografier från andra streamingtjänster i hopp om att locka bort dedikerade fans när de insåg att de bara kunde strömma vissa artister på Tidal. Detta visade sig dock vara misslyckat, eftersom det verkade som om de flesta var nöjda med sin befintliga streamingtjänst. Tidal nabbade också några av artisterna som vägrade att ge Spotify och Apple Music rättigheter till sin musik, vilket ökade dess exklusivitet.
För att främja den uppfattningen började Tidal erbjuda exklusiva utgåvor, liveuppträdanden, singlar och musikvideor. Detta skulle bli deras "grej" som skiljer dem från flocken, att erbjuda saker som bara Tidal kunde erbjuda. De började få rättigheterna att släppa vissa album en vecka tidigare än alla andra streamingtjänster och de följer fortfarande denna modell till denna dag. Till exempel livestreamades Kanye Wests senaste opera, Nebukadnessar, som en exklusiv tidvatten. Om du inte var där för att framföra den på Hollywood Bowl i Kalifornien den 24 november 2019 var Tidal ditt enda sätt att titta på den.
Men hur jämför Tidal med de andra musik- och ljudströmningstjänsterna, med avseende på prestanda, ljudkvalitet, urval, anpassade funktioner och webbplats- / appdesign? Och är en Tidal-prenumeration värd den månatliga prenumerationsavgiften? Låt oss ta en titt på Tidal, ska vi? Vem vet, kanske kommer dagens läsare att konverteras till tidvattensaken.
Prenumeration med två nivåer
Låt oss först titta på priset. Eftersom det sätt som Tidal nivåer sina prenumerationspaket skiljer sig från många av de andra tjänsterna där ute, finns det baslinjepremieabonnemanget på Tidal, vilket är jämförbart med vad Spotify och Apple Music erbjuder. Det är $ 9.99 per månad. Och i utbyte får du standard ljudkvalitet, HD-musikvideor och expertkurerade redaktionella spellistor gjorda bara för dig. Denna baslinjepremieplan kommer också som ett familjepaket för endast $ 5 mer per månad, så att du kan lägga till totalt 6 konton i planen.
Dessutom erbjuder Tidal en High Fidelity-version av sin tjänst till ungefär dubbelt så mycket som priset på premiumpaketet. För $ 19.99 per månad får användare förlustfri High Fidelity-ljudkvalitet utöver alla tjänster som kommer med en premie. Så i huvudsak förväntar sig Tidal att några av sina prenumeranter betalar cirka $ 20 per månad bara för den förbättrade ljudkvaliteten.
Och hej, det här kan verka skrattretande först, men underskatta inte nischdemografin för sanna audiofiler runt om i världen. Det finns många människor som värdesätter kvalitetsljud och säkert kommer att betala $ 20 per månad för det. Dessutom är Tidal stolt över att vara den streamingtjänst som betalar mest till artister i royalties; så om du har extra pengar kan det inte skada att veta att dina pengar går till de artister du spenderar din tid på att lyssna på.
Vad erbjuder Tidal i utbyte mot ditt månadsabonnemang? Tja, de hävdar att de har ett bibliotek med över 60 miljoner låtar och 250,000 XNUMX HD-musikvideor. Det är inte dåligt alls. Faktum är att när det gäller mängden låtar har Tidal dubbelt så mycket musik tillgänglig som Spotify, som rapporterar att de har över 30 miljoner enskilda spår. Så kanske finns det något i allt detta tidvattensurr trots allt.
Av artisterna för fansen
En annan sak som Tidal erbjuder som andra musikströmningstjänster inte gör är en ständigt uppdaterad lista över kuraterade spellistor. Nu pratar vi inte spellistor som kastades ihop genom att ansluta en algoritm till en dator. Nej, det här är listor som är handvalda av musikjournalister, artister och andra yrkesverksamma som faktiskt känner till och älskar musik. Det ger en viss mänsklig touch till Tidals spellistor som du inte riktigt hittar någon annanstans, vilket till och med främjar plattformens rykte som en streamingtjänst för seriösa fans och artister.
Så totalt sett skulle jag säga att Tidal är en ganska stark utmanare mot sina konkurrenter.
Allt detta gör att Tidal ser attraktivt ut hittills om du frågar mig. Men hur är det med plattformens användbarhet? Det är en sak att ha en imponerande lista över funktioner och unika gimmicks, men inget av det uppgår till mycket om användarupplevelsen inte är sömlös och strömlinjeformad. Med andra ord, hur står sig Tidal själv, sajten och appen, mot konkurrenterna när det gäller design? Tja, ärligt talat är det lika intuitivt (om inte mer) än Spotify och Apple Music. Det erbjuder en elegant design som du omedelbart vet hur du använder utan att behöva snubbla runt alls. Så totalt sett skulle jag säga att Tidal är en ganska stark utmanare mot sina konkurrenter.
Bra webbplats- och appdesign
Det sista avsnittet ägnas åt nya utgåvor, följt av ett antal rekommendationer.
På tidvattnets hemsida hittar du en mängd olika sektioner organiserade tydligt för dig att bläddra och spela. Överst på sidan finns utvalda artister, album och spellistor. Därefter hittar du listor över aktuella spellistor. För närvarande med jul och nyår precis runt hörnet finns det ett avsnitt som är särskilt dedikerat till semesterspellistor och årets bästa. Det sista avsnittet ägnas åt nya utgåvor. Efter dessa följer ett antal rekommendationer.
Nedan hittar du några artister spotlight-spellistor på Tidal, som ger en inblick i artister som du kanske inte är lika bekant med om de är baserade på vad fans lyssnar på dem. Efter det följer en lista över nya spår, album, populära spellistor och utvalda spellistor som bara gör Tidals upplevelse ännu mer unik.
Genom sin Tidal Rising-sektion erbjuder Tidal ett stort urval av kommande artister, vilket gör det lättare än någonsin att hitta ny musik och hålla sig före trottoarkanten på vad som är nästa att dominera musikindustrin. Sedan har du naturligtvis en meny där du kan komma åt alla dina egna spellistor, mixar, album, spår och musikvideor. Och en Explore-flik som låter dig bläddra i Tidals massiva musikbibliotek efter genre. Du kanske inte får riktigt så anpassad upplevelse som Spotify erbjuder, men du borde inte ha några problem att upptäcka nya låtar och artister.
Sammantaget, om du letar efter en exklusiv upplevelse än antingen Spotify eller Apple Music kan ge, kommer Tidal att vara din bästa insats. Om du vill ha allt som de andra musikströmningstjänsterna erbjuder och mer kommer Tidal att vara något för dig. Oavsett om du väljer det grundläggande premiummedlemskapet eller det förlustfria HIFI-alternativet för ljudkvalitet, kommer din Tidal-upplevelse säkert att bli positiv.